Czy podczas szkolnego zgiełku można się zdrowo odżywiać?
4 kwietnia to Dzień Profilaktyki w Parnasie. Do tego dnia przygotowywaliśmy się od dawna. Zwłaszcza uczniowie klas 1. I 2. zostali postawieni w stan najwyższej gotowości. Szkoła nie wyglądała tak ja zwykle. Na korytarzach wisiały plakaty z ciekawostkami o zdrowym żywieniu. W tym dniu zastanawialiśmy się nad problemem, czy te spożywane przez nas na co dzień ( często nachalnie reklamowane) produkty to jedzenie czy trucizna? Niestety, większość z nas nie przechodziła też obojętnie obok wystawy poświęconej chipsom i słodyczom, co świadczy o tym, ze mimo wszystko każdy lubi czasem skosztować niezdrowych rzeczy. Żeby pokazać uczniom i nauczycielom, że zdrowe nie znaczy niedobre, od rana rozdawaliśmy przy wejściu do szkoły ekologiczne ciastka. Po czwartej lekcji wszyscy zeszliśmy do auli, aby wysłuchać wykładu o zdrowym żywieniu przygotowanym przez panią Lidię Szłowieniec. Następnie czekała na nas niespodzianka! Pyszny zdrowy posiłek. My, wiecznie głodne dzieci ,od razu znaleźliśmy się w siódmym niebie, gdy tylko usłyszeliśmy, że możemy na terenie szkoły zjeść obiad i co najważniejsze słodki deser. Do stołu ustawiła się kilometrowa kolejka. Wszyscy zadowoleni zajadaliśmy się ekologicznymi potrawami, które naprawdę smakowały! Marzenia o zdrowej diecie w końcu się spełniły. Teraz wystarczy jedynie nauczyć się robić takie pyszne potrawy_ To chyba wydaje się trochę trudniejsze, ale przecież my, parnasiści, zawsze damy radę! Ważne, że poznaliśmy zasady zdrowego odżywiania w praktyce.
Karolina Machalica, 1gb
[Not a valid template]